Danie: Deser,
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Ze śmietanką
Krok 1
Do rondelka lub niewielkiego garnka przełóż mleko, kakao, cukier, masło i połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia składników, cały czas mieszając. Gdy składniki się rozpuszczą, zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Krok 2
Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywno. Żółtka przełóż do przygotowanej wcześniej przestudzonej masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj. Ciągle mieszając dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszaj, aż do połączenia składników. Na koniec delikatnie wymieszaj masę z ubitymi białkami (bez użycia miksera) oraz dodaj umyte i osuszone borówki.
Krok 3
Ciasto przełóż do papierowych foremek na babeczki. Dodaj go tyle, aby pozostawić ok. 1-1,5 cm wolnej przestrzeni od wewnętrznej krawędzi. Piecz 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C. Po wyłączeniu piekarnika otwórz lekko drzwiczki na 10 minut przed wyjęciem muffinek. Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Krok 4
Przygotuj krem. Schłodzoną śmietankę przelej do miski, miksuj przez minutę na wysokich obrotach miksera. Następnie, cały czas miksując, dodawaj porcjami ser mascarpone, przesiany przez sitko cukier puder i barwnik spożywczy. Miksuj całość przez ok. 2 minuty. Barwnik dodawaj powoli i w małej ilości, aż do osiągnięcia określonej intensywności koloru.
Krok 5
Tak przygotowany krem przełóż do worka cukierniczego i udekoruj nim babeczki. Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Smacznego!