Soczysty schab z piekarnika

Soczysty schab z piekarnika

Autor: Niezapominajka

Danie: Obiad,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja,

Przygotowanie

Krok 1
Wodę w garnku zagotować, zdjąć z ognia, włożyć mięso na 5 minut.

Krok 2
Następnie natrzeć solą i pieprzem.

Krok 3
Do miski włożyć wszystkie przygotowane składniki marynaty, wymieszać.

Krok 4
Mięso obtoczyć w marynacie, ułożyć w naczyniu, przykryć i włożyć do lodówki na całą noc.

Krok 5
Przed pieczeniem mięso przełożyć do rękawa foliowego, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i wstawić na 1 godzinę do nagrzanego do 200°C piekarnika.

Krok 6
Po upływie pół godziny przeciąć folię, oblać powstałym sosem i pozostawić w piekarniku, aby mięso nabrało rumianego koloru.

Wskazówki

Tak przygotowane i upieczone mięso można podawać z sosem do obiadu lub na zimno jako wędlina do pieczywa.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Marynata:

  • 4-5 łyżek oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 0,3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka wędzonej papryki