Danie: Obiad,
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Soja,
Krok 1
Wodę w garnku zagotować, zdjąć z ognia, włożyć mięso na 5 minut.
Krok 2
Następnie natrzeć solą i pieprzem.
Krok 3
Do miski włożyć wszystkie przygotowane składniki marynaty, wymieszać.
Krok 4
Mięso obtoczyć w marynacie, ułożyć w naczyniu, przykryć i włożyć do lodówki na całą noc.
Krok 5
Przed pieczeniem mięso przełożyć do rękawa foliowego, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i wstawić na 1 godzinę do nagrzanego do 200°C piekarnika.
Krok 6
Po upływie pół godziny przeciąć folię, oblać powstałym sosem i pozostawić w piekarniku, aby mięso nabrało rumianego koloru.
Tak przygotowane i upieczone mięso można podawać z sosem do obiadu lub na zimno jako wędlina do pieczywa.