Sos śmietanowy z pieczonym czosnkiem

Sos śmietanowy z pieczonym czosnkiem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Dwie główki czosnku zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika na 10-15 min na 190°C. Czosnek ma zrobić się miękki. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z opisem na opakowaniu (do gotowanej wody dodaj sól i odrobinę oleju z suszonych pomidorów).

Krok 2 
Pokrojony w kosteczkę boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię i mocno go przesmaż. Do naczynia żaroodpornego włóż zmoczony papier pergaminowy. Ułóż na nim pomidory koktajlowe, a potem podlej je oliwą z suszonych pomidorów. Dodaj pieprz, sól i kilka pokruszonych pistacji. Całość włóż do piekarnika na 10 minut.

Krok 3
Upieczony w piekarniku czosnek wyciągnij z folii, wyciśnij ząbki i rozgnieć je nożem lub widelcem. Z boczku odsącz nadmiar tłuszczu.

Krok 4
Na patelnię, na której smażył się boczek, dodaj śmietankę, a potem stopniowo dodawaj: czosnek, biały mielony pieprz oraz szczyptę soli.

Krok 5
Do zagotowanej śmietanki dodaj boczek, makaron i żółtka. Całość energicznie i dokładnie wymieszaj. Smacznego!

Składniki:

  • 200 g boczku wędzonego
  • 1/2 l śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 2 główki czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów z oliwą
  • 4 żółtka
  • biały pieprz mielony