Sos czekoladowo-sojowy, wytrawny sos do ciast i deserów

Sos czekoladowo-sojowy, wytrawny sos do ciast i deserów

Autor: najlepszewkuchni.pl

Czekolada, zwłaszcza ta z dużą zawartością ziaren kakaowca dostarcza naszemu organizmowi sporo żelaza, magnezu i miedzi, jest bogata w przeciwutleniacze. Przepis jest bardzo oryginalny.

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Orzechy, Soja,

Przygotowanie

Krok 1
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Krok 2
Płynną czekoladę łączymy z olejem arachidowym i sosem sojowym.

Krok 3
Gdy lekko przestygnie możemy go przelać do butelki i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

Wskazówki

Sos można przygotować w wielu wersjach smakowych na przykład z dodatkiem ostrej papryki czy kardamonu.

Składniki:

  • - ½ tabliczki gorzkiej czekolady z minimum 70% zawartością kakao
  • - 30 ml sosu sojowego
  • - 15 ml oleju arachidowego