Spaghetti cacio e pepe

Spaghetti cacio e pepe

Autor: najlepszewkuchni.pl

To prawdopodobnie najprostszy makaron na świecie, o czym mówi nawet jego nazwa - „ser i pieprz”. Nie znaczy to jednak, że czegokolwiek mu brakuje. Wręcz przeciwnie, jest to danie idealne. Włoska klasyka, minimum składników przy zachowaniu ich dobrej jakości. Zdecydowanie warty wypróbowania.

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić 2 minuty wcześniej niż zwykle. Zachować 100 ml wody z gotowania makaronu.

Krok 2
Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki.

Krok 3
Na patelni rozgrzać masło. Gdy się rozpuści, dodać pieprz i smażyć razem minutę. Na patelnię włożyć makaron wraz z wodą z gotowania. Gdy woda się zagotuje, wsypać większość sera (część zostawić do dekoracji) i podgrzewać jeszcze 1-2 minuty, aż ser się rozpuści i utworzy z masłem i wodą gładki, aksamitny sos.

Krok 4
Makaron rozłożyć na talerze. Posypać resztą sera.

Składniki:

  • - 200 g makaronu spaghetti,
  • - 100 g sera Pecorino Romano,
  • - 2 łyżki masła Łaciate,
  • - 2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu