Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

Autor: Bożena Kujawska

Danie: Sałatki, Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Liście kapusty umyć i poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę osączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać drobno pokrojoną rzodkiewkę i wszystkie składniki wymieszać. Surówkę posolić, oprószyć pieprzem, wlać olej, sok z cytryny, dodać majonez dokładnie wymieszać. Surówkę wstawić na pół godziny do lodówki, by smaki się połączyły.

  • 1 nieduża kapusta pekińska,
  • 1 czerwona cebula,
  • 5 płatów marynowanej papryki,
  • 3 rzodkiewki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i czarny pieprz do smaku