Świąteczne babeczki RENIFERKI

Świąteczne babeczki RENIFERKI

Autor: giti90

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przygotowanie

Krok 1
W jednym naczyniu wymieszaj składniki mokre: rozgniecione widelcem banany, olej, roztrzepane jajka i mleko.

Krok 2
W drugim naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier trzcinowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.

Krok 3
Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.

Krok 4
Dodaj przestudzoną kaszkę jaglaną.

Krok 5
Nałóż ciasto do foremek na babeczki.

Krok 6
Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut- do suchego patyczka.

Krok 7
Babeczki ostudź na kratce.

Krok 8
Dekoracja: 1️⃣ Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (u nas czekolada gorzka) i polej babeczki. 2️⃣ Buźkę zrób z biszkopcików, oczka i nosek z czekoladowych drażetków, a uszka z precelków. 3️⃣ Za pomocą wykałaczki namaluj usta i kropeczki w oczkach. Smacznego !

Babeczki

  • ✅1/2 szklanki ugotowanej kaszki jaglanej (gotujemy wg instrukcji na opakowaniu)
  • ✅2 małe dojrzałe banany
  • ✅250 g mąki pszennej lub razowej
  • ✅1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • ✅3 łyżki kakao
  • ✅1 szklanka mleka Łaciate
  • ✅1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • ✅2 jajka
  • ✅1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ✅1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ✅1/3 łyżeczki cynamonu
  • ✅Ulubiona czekolada (u nas gorzka), kilka draży, precelków i biszkopcików do dekoracji