Danie: Podwieczorek,
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Ze śmietanką
Krok 1
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao, następnie dodajemy roztopione masło, jajka, cukier i miksujemy. Dolewamy mleko i miksujemy do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste dolewamy jeszcze mleka.
Krok 2
Formę na muffiny (12szt.) wykładamy papilotami. Uzupełniamy ciastem do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 min. w 180°C. Jednak cały czas należy kontrolować, aby babeczki się nie przypaliły.
Krok 3
Śmietankę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Po wystudzeniu muffiny przekroić na pół i przełożyć ubitą śmietaną i udekorować lukrem, wiórkami kokosowymi i pierniczkami domowej roboty oraz perełkami i lukrowymi pisakami.