Szakszuka z ciecierzycą i jarmużem

Szakszuka z ciecierzycą i jarmużem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Śniadanie,

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmaż. Dodaj pomidory z puszki i gotuj przez 5 minut, co chwilę mieszając.

Krok 2
Jarmuż umyj, pozbądź się ogonków i dodaj do sosu. Gotuj przez 2 minuty. Dodaj odsączoną ciecierzyce i  wymieszaj.

Krok 3
Wbij jajka i podsmaż pod przykrywką do czasu, aż białka całkowicie się zetną. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wierzch posyp szczypiorkiem. Podawaj z pieczywem. Smacznego!

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ szklanki ciecierzycy
  • 4 jajka
  • 50 g jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek