Szprotki z ryżem

Szprotki z ryżem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Lekki, a jednocześnie smaczny dodatek do pieczywa. Idealny na szybkie śniadanie lub kolację. Rewelacyjnie smakuje z pokrojoną drobno cebulką.

Danie: Kolacja,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Ryż gotujemy w wodzie bez soli, hartujemy, a następnie odcedzamy. Szprotki odsączamy z oliwy, rozdrabniamy i dodajemy przygotowany ryż.

Krok 2
Pomidory z puszki przecieramy przez sito, cebulkę kroimy i smażymy na oliwie do zeszklenia. Do cebulki dodajemy pomidory i dusimy do zgęstnienia.

Krok 3
Studzimy i mieszamy z natką pietruszki. Tak otrzymany sos pomidorowy mieszamy ze szprotkami i ryżem, doprawiamy solą, pieprzem i chłodzimy przed podaniem.

Składniki

  • 350 g szprotek w oleju
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu