Köttbullar – szwedzkie klopsiki

Köttbullar – szwedzkie klopsiki

Autor: najlepszewkuchni.pl

Szwedzkich klopsików chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. W Polsce rozsławione przez sieć sklepów Ikea, jednak przygotowanie ich domowej wersji wcale nie jest skomplikowane. Najlepiej smakują serwowane z puree ziemniaczanym i żurawiną ze słoiczka - najlepiej domową, ale ze sklepu też da radę.

Danie: Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Boczek drobno posiekać. Wymieszać w misce z pozostałymi składnikami, a następnie zagnieść ręką do otrzymania jednolitej masy. Formować klopsiki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na stolnicy.

Krok 2
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić klopsiki, obsmażyć z każdej strony. Jeśli nie zmieszczą się wszystkie na patelni, smażyć partiami.

Krok 3
Klopsiki na patelni zalać bulionem. Dodać sos Worcester. Przykryć i gotować klopsiki około 10 minut.

Krok 4
W szklance rozrobić mąkę z kilkoma łyżkami bulionu. Wlać na patelnię, ciągle mieszając, a następnie dodać śmietankę. Zagotować do zgęstnienia. Opcjonalnie posolić i popieprzyć.

Klopsiki:

  • - 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • - 7 łyżek bułki tartej,
  • - 3 plastry wędzonego boczku,
  • - 1 jajko,
  • - 1 łyżeczka pieprzu,
  • - 1 łyżeczka soli,
  • - 1 łyżeczka roztartego w moździerzu ziela angielskiego,
  • - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • - olej do smażenia

Sos:

  • - 400 ml bulionu wołowego,
  • - 2 łyżki mąki,
  • - 3 łyżki śmietanki Łaciata 30% lub 36%,
  • - 1 łyżka sosu Worcester,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatki:

  • - puree ziemniaczane,
  • - żurawina ze słoiczka