Ekspresowe danie rodem z kuchni tajskiej. Nie tylko dla fanów ostrych potraw – ostrość dostosowujemy do naszych gustów poprzez ilość pasty curry. Doskonale sprawdzi się także w opcji na wynos, spakowane do lunchboxa.
Danie: Obiad,
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Bez laktozy
Krok 1
Cebulę kroimy w piórka, brokuł dzielimy na różyczki. Marchewkę kroimy w słupki lub półplasterki. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kosteczkę.
Krok 2
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i mieszamy, aż połączy się z olejem (jeśli tworzą się grudki, wystarczy dodać więcej oleju). Następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 3
Gdy warzywa się podsmażą, zalewamy je napojem kokosowym. Doprawiamy sosem rybnym. Po zagotowaniu dodajemy kurczaka (surowego) i redukujemy około 7 minut.
Krok 4
Na talerze wykładamy ryż, curry i posypujemy szczypiorkiem i kolendrą.
Curry to świetny sposób na tak zwane czyszczenie lodówki - zamiast brokuła i marchewki można dodać dowolne warzywa, które akurat zalegają w lodówce.