Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa

Autor: najlepszewkuchni.pl

Tarta czekoladowa to pomysł na słodką tarte idealną dla fanów czekolady. Jest bardzo czekoladowa i aksamitna. Przepis jest prosty w wykonaniu, a na pewno zrobi wrażenie na domownikach.

Danie: Podwieczorek,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z mąką i cukrem. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy odrobinę bardzo zimnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Krok 2
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciastem wyjętym z lodówki wykładamy formę do tarty. Nakłuwamy spód ciasta. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Krok 3
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w misce w kąpieli wodnej. Następnie studzimy lekko, dodajemy mascarpone. Mieszamy dokładnie. Następnie przelewamy masę na wystudzone ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż masa będzie gęsta.

Krok 4
Tuż przed podaniem posypujemy wierzch kakao.

Ciasto:

  • 125 g zimnego masła Łaciate
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki np. krupczatki

Masa:

  • 2 mleczne czekolady (200 g)
  • 250 g serka mascarpone
  • Kakao do posypania