Tarta czekoladowa to pomysł na słodką tarte idealną dla fanów czekolady. Jest bardzo czekoladowa i aksamitna. Przepis jest prosty w wykonaniu, a na pewno zrobi wrażenie na domownikach.
Danie: Podwieczorek,
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Krok 1
Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z mąką i cukrem. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy odrobinę bardzo zimnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Krok 2
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciastem wyjętym z lodówki wykładamy formę do tarty. Nakłuwamy spód ciasta. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Krok 3
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w misce w kąpieli wodnej. Następnie studzimy lekko, dodajemy mascarpone. Mieszamy dokładnie. Następnie przelewamy masę na wystudzone ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż masa będzie gęsta.
Krok 4
Tuż przed podaniem posypujemy wierzch kakao.