Tarta makowa

Tarta makowa

Autor: Aneta P

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, jajka, żółtek, posiekanego, zimnego masła oraz szczypty soli zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć spód oraz brzegi formy do pieczenia. Resztę ciasta pozostawiać do dekoracji.

Krok 2
Masę makową wymieszać wraz z jajkiem i kaszą manną, dodać mieszankę keksową, starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Całość ponownie wymieszać i wyłożyć na ciasto.

Krok 3
Z pozostałego ciasta powycinać za pomocą foremek gwiazdki oraz serca. Ułożyć na wierzchu tarty.

Krok 4
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 120 g masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Masa makowa:

  • 850 g masy makowej
  • 150 g mieszanki keksowej
  • 1 jabłko
  • 1 jajka
  • 3 łyżki kaszy mannej

Dodatkowo:

  • do posypania cukier puder