Tarta z kalafiorem i cebulą

Tarta z kalafiorem i cebulą

Autor: najlepszewkuchni.pl

Wytrawna warzywna tarta, która jest bardzo smaczna i sycąca. Jest prosta w przygotowaniu, sprawdzi się na obiad albo kolację.

Danie: Obiad,

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło i siekamy składniki nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość zagniatamy. Owijamy ciasto folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Krok 2
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty wysmarowanej odrobiną masła. Spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy grochem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Po upieczeniu wyjmujemy, ale nie wyłączamy piekarnika.

Krok 3
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Smarujemy je lekko oliwą i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do piekarnika na 30 minut. W czasie pieczenia obracamy kalafior dwa razy, aby równomiernie się upiekł.

Krok 4
Cebulę kroimy w piórka. Smażymy ją na oliwie i przyprawimy solą oraz pieprzem. Dusimy przez około 20 minut. Gdy kalafior będzie gotowy, wyciągamy go z piekarnika, ale nie wyłączamy go.

Krok 5
Spód tarty smarujemy musztardą. Układamy cebulę. W misce ubijamy jajka z kwaśną śmietaną i pokruszonym serem feta. Dodajemy ser Graviera, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Składniki mieszamy.

Krok 6
Upieczony kalafior kroimy w plasterki i układamy na tarcie. Wylewamy masę serową. Całość posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut.

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 1 mały kalafior około ok. 600 g
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 jajka
  • 250 g sera feta
  • 1 kubek startego sera Graviera
  • ½ kubka startego parmezanu
  • ½ kubka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania tarty
  • 60 g suchego grochu