Tarta z musem morelowym

Tarta z musem morelowym

Autor: najlepszewkuchni.pl

Tarta z musem morelowym to pyszny i prosty w przygotowaniu deser. Warto go zrobić, kiedy akurat jest sezon na morele.

Danie: Podwieczorek,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na ⅔ i ⅓ części ciasta i odkładamy do lodówki na 30-40 minut.

Krok 2
Morele myjemy, usuwamy pestki. Wrzucamy je do garnka i zagotowujemy mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy przez około 15 minut. Powinien powstać z nich mus. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w ¼ szklanki wody, następnie dodajemy do moreli. Zagotowujemy cały czas mieszając. Odstawiamy z ognia.

Krok 3
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Formę na tarte (średnica około 28-30 cm) smarujemy masłem. Wykładamy spód większą ilością ciasta. Wkładamy do piekarnika na 12 minut.

Krok 4
Wyjmujemy z piekarnika ciasto i posypujemy spód tartą bułką. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180°C. Na spód ciasta wlewamy mus morelowy. Resztę ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski, aby zrobić na wierzchu tarty kratkę. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na 30-35 minut.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła Łaciate
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 żółtka

Mus morelowy:

  • 550 g moreli
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki tartej bułki