Tarta z serem i jagodami

Tarta z serem i jagodami

Autor: Aneta P

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, żółtka oraz cukier puder i zagnieść ciasto. Formę do tarty o średnicy 27 cm natłuścić. Ciasta rozwałkować, ułożyć w formie i ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Krok 2
Ser zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz mąką. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Na podpieczoną tartę wyłożyć masę serową.

Krok 3
Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z cukrem pudrem oraz mąką. Ułożyć na masie serowej. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Krok 4
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Ciasto:

  • mąka pszenna 1 i 1/2 szk,
  • masło Łaciate 1/2 kostki,
  • cukier puder 1/3 szk,
  • żółtka 2 szt,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

Masa serowa:

  • ser na sernik 1/2 kg,
  • cukier puder 6 łyżek,
  • jajka 2 szt,
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka,
  • cukier waniliowy 1 łyżka,

Ponadto:

  • jagody 1 szk,
  • cukier puder 1 łyżka,
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka,
  • cukier puder do posypania,