Tartaletki z krewetkami

Tartaletki z krewetkami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Rewelacyjnie sprawdzą się w formie wykwintnej, oryginalnej przekąski. Co więcej, robi się je bardzo łatwo. Tartalletki swoim smakiem zachwycą każdego – dlatego warto zrobić od razu większą ilość – same znikają!

Danie: Kolacja,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Przygotowujemy ciasto na tartaletki. Mieszamy mąkę, masło, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Zagniatamy ciasto (jeśli będzie zbyt sypkie, możemy dodać minimalną ilość wody). Odstawiamy do zamrażarki na 30-40 minut (pilnujemy czas tak, aby ciasto nie zamarzło, tylko dobrze się schłodziło).

Krok 2
Ciasto cienko wałkujemy. Wykrawamy koła i umieszczamy je w foremkach. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut (tak, aby się lekko zarumieniły).

Krok 3
Kroimy w kostkę paprykę, jajka, krewetki i ogórki konserwowe. Dodajemy musztardę i przyprawy. Kromy drobno szczypiorek i natke pietruszki, a następnie dodajemy do farszu. Całość mieszamy.

Krok 4
Do tartalletek nakładamy farsz i dekorujemy krewetkami. Podajemy z ulubionym sosem.

Składniki

  • 100 g krewetek koktajlowych
  • 3 duże ugotowane jajka
  • 2 ogórki konserwowe
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 łyżka musztardy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 natka pietruszki
  • ulubiony sos do podania

Ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • ¾ kostki masła Łaciate
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka