Tarteletki mango z truskawką

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • ciasto kruche:,
  • ,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 80 g masła zimnego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 1 łyżka skórka z pomarańczy tarta kandyzowana,
  • ,
  • warstwa mango:,
  • 1 mango duże,
  • 2 łyżeczki pełne żelatyny,
  • ,
  • warstwa truskawkowa:,
  • ,
  • 20 dkg truskawek,
  • 300 ml śmietanki 30 % łaciata,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 3 łyżeczki żelatyny pełne,
  • ,
  • pozostałe:,
  • 10 dkg truskawek do dekoracji,
  • mango kawałek,
  • melisa

Przygotowanie

Krok 1
Ciasto: Do miski przekładam składniki na ciasto, kroję nożem i zagniatam krótko rękoma. Wstawiam ciasto do lodówki na godzinę, albo do zamrażalnika na 20 minut. Ciasto dzielę na 8 części. Każdą cześć rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką. Przekładam do foremki tarteletka o średnicy 9 cm, i palcami ugniatam. Nakłuwam spód w kilku miejscach widelcem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i zapiekam 15 minut aż się zrumienią.

Krok 2
Mus mango: mango obieram, kroję i przekładam do miski, miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Dodaję do musu mango i mieszam. Wylewam do tarteletek i wstawiam do lodówki.

Krok 3
Mus truskawkowy: truskawki obieram, miksuję blenderem. Żelatynę zalewam pięcioma łyżkami zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Dodaję do musu truskawkowego. Śmietanę kremówkę ubijam z pudrem. Dodaję mus truskawkowy i miksuję cały czas. Wstawiam do lodówki aż masa zgęstnieje. Przekładam do szprycy i dekoruję tarteletki. Układam truskawki, mango, melisę.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis