Torcik makowy z figami

Torcik makowy z figami

Autor: Śnieżynka

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Mak sparzyć, osączyć, ostudzić i 2 razy przemielić w maszynce.

Krok 2
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć z makiem, dodać starte na tarce jabłka, posiekane orzechy, rodzynki, aromat i skórkę kandyzowaną. Pod koniec delikatnie wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek.

Krok 3
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło, cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy, śmietanę i żółtka. Siekać do połączenia się składników, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.

Krok 4
Następnie rozwałkować i włożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm, posypać bułką tartą, wyłożyć masę makową, wyrównać, posmarować białkiem, ułożyć pokrojone figi i pozostałe resztki ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

Ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła Łaciate
  • 5 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka gęstej śmietany Łaciata 36%

Masa makowa:

  • 30-40 dag maku
  • 2 jabłka
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag masła Łaciate
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 2 łyżki rodzynek
  • Aromat migdałowy
  • Aromat pomarańczowy,
  • Bułka tarta

Dodatkowo:

  • 2 figi
  • 1 białko