Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Krok 1
Mak sparzyć, osączyć, ostudzić i 2 razy przemielić w maszynce.
Krok 2
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć z makiem, dodać starte na tarce jabłka, posiekane orzechy, rodzynki, aromat i skórkę kandyzowaną. Pod koniec delikatnie wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek.
Krok 3
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło, cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy, śmietanę i żółtka. Siekać do połączenia się składników, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.
Krok 4
Następnie rozwałkować i włożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm, posypać bułką tartą, wyłożyć masę makową, wyrównać, posmarować białkiem, ułożyć pokrojone figi i pozostałe resztki ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.