Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki,
Ze śmietanką
Krok 1
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem kryształem i 1 łyżką wrzątku.
Krok 2
Następnie dodać startą czekoladę, zmielone migdały, wymieszać.
Krok 3
Białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkową.
Krok 4
Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez około 35-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na pół.
Krok 5
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, gdy spęcznieje rozpuścić ją i przestudzić.
Krok 6
Śmietanę kremówkę- schłodzoną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, następnie łączymy z przestudzoną żelatyną.
Krok 7
Ciasto przekładamy bitą śmietaną oraz kilkoma truskawkami, przykrywamy drugą częścią ciasta, przekrawamy na pół wzdłuż i układamy na tacy w kształcie motyla.
Krok 8
Wierzch tortu dekorujemy resztą śmietany, truskawek oraz listkami mięty lub melisy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.