Tort motyl z bitą śmietaną i truskawkami

Tort motyl z bitą śmietaną i truskawkami

Autor: Kamila O

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem kryształem i 1 łyżką wrzątku.

Krok 2
Następnie dodać startą czekoladę, zmielone migdały, wymieszać.

Krok 3
Białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkową.

Krok 4
Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez około 35-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na pół.

Krok 5
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, gdy spęcznieje rozpuścić ją i przestudzić.

Krok 6
Śmietanę kremówkę- schłodzoną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, następnie łączymy z przestudzoną żelatyną.

Krok 7
Ciasto przekładamy bitą śmietaną oraz kilkoma truskawkami, przykrywamy drugą częścią ciasta, przekrawamy na pół wzdłuż i układamy na tacy w kształcie motyla.

Krok 8
Wierzch tortu dekorujemy resztą śmietany, truskawek oraz listkami mięty lub melisy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Składniki:

  • 10 jajek
  • 20 dag migdałów zmielonych
  • 10 dag cukru
  • 20 dag czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki Łaciata 36%
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 40 dag truskawek
  • Listki melisy lub mięty