Tort owocowo-orzechowy

Tort owocowo-orzechowy

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pięknie prezentujący się tort, o orzechowym smaku. Idealny na przyjęcia urodzinowe.

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy,

Przygotowanie

Krok 1
Nastaw piekarnik na 170°C. Białka ubij z ½ cukru. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Masy scal i wymieszaj z mąką i masłem. Tortownicę natłuść, wysyp mąką i nałóż ciasto. Piecz 45 minut.

Krok 2
Ciasto pokrój na blaty. Owoce rozmroź. Z budyniu, mleka i cukru ugotuj krem. Schłodź go i ubijaj, dołóż miękkie masło. Wmieszaj w masę tortu drobno zmielone orzechy oraz rum.

Krok 3
Pokrojone płaty ciasta wkładaj kolejno do wyczyszczonej tortownicy, smarując kawałki ciasta marmoladą i kremem.

Krok 4
Wyjmij z tortownicy tort. Natrzyj jego boki resztą kremu i oprósz orzechami.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 20 g cukru
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag masła Łaciate
  • Tłuszcz i mąka krupczatka do formy

Nadzienie:

  • Torebka budyniu waniliowego
  • 300 ml mleka Łaciate
  • 12 dag drobnego cukru
  • 18 dag miękkiego masła Łaciate
  • 2 łyżki rumu
  • 20 dag marmolady owocowej
  • 25 dag mrożonych owoców (np. porzeczek, malin)
  • 20 g mielonych orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • 5 dag drobno zmielonych orzechów laskowych do dekoracji