Tort śmietankowo czekoladowy

Tort śmietankowo czekoladowy

Autor: Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Biszkopt
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier dalej ubijać. Następnie miksując dodawać po jednym żółtku i olej, zmiksować. Na samym końcu dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, o wymiarach 27 cm. Piec przez ok. 30 minut w 180°C. Wyjąć biszkopt z tortownicy, ostudzić, przekroić na 3 blaty.

Krem
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietanki, dodawać po łyżce serka, dalej ubijać. Następnie powoli wlewać płynną żelatynę do śmietany, cały czas ubijać.

Poncz
Wymieszać wszystkie składniki ponczu.

Składanie tortu
Pierwszy blat nasączyć ponczem, wyłożyć porcję kremu, rozsmarować. Tak postąpić z drugim i trzecim blatem . Wierzch i bok tortu posmarować kremem, obłożyć rurkami czekoladowymi, tort związać wstążką. Wierzch tortu udekorować lentilkami, odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Biszkopt:

  • jajka - 7 szt.
  • cukier - 1 szkl.
  • mąka - 1 szkl.
  • olej - 2 łyżki
  • kakao - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Krem:

  • 500 ml śmietanka tortowa Rolmlecz 36 %
  • 600 g serka mascarpone Mlekpol
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki wrzącej wody

Poncz :

  • 0,5 szkl. gotowanej i ostudzonej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z cytryny

Dodatkowo :

  • lentilki
  • rurki białe czekoladowe