Pożywna i zdrowa zupa, która zachęca do spożywania większej ilości potraw rybnych. Lekko pikantny posmak zupy dodaje jej oryginalności i na pewno spodoba się nawet wybrednym smakoszom.
Danie: Zupy,
Osób: 2-5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Seler,
Ze śmietanką
Krok 1
Jarzyny czyścimy, kroimy na plasterki, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pieprz w ziarenkach i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Z wywaru wybieramy warzywa i kroimy w kostkę.
Krok 2
Do otrzymanego wywaru dodajemy dobrze oczyszczone i pokrojone kawałki ryb. Gotujemy przez 10 minut.
Krok 3
Przygotowujemy zasmażkę do zupy z drobno pokrojonego czosnku, podsmażonego na oleju razem z mąką i ostrą papryką. Dolewamy do zasmażki trochę zupy i gotujemy na wolnym ogniu. Przygotowaną zasmażką doprawiamy zupę.
Krok 4
Ugotowane i pokrojone warzywa dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut. Zaciągamy ją żółtkami i śmietanką. Zupę podajemy, posypaną koprem i natką pietruszki.
Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryb z rąk wystarczy natrzeć dłonie sokiem z cytryny lub octem i przepłukać zimną wodą.