Udko z kurczaka duszone w warzywach

Udko z kurczaka duszone w warzywach

Autor: Niezapominajka

Danie: Obiad,

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Warzywa obrać pokroić w plasterki, wymieszać z odrobiną soli, pieprzu, łyżką oleju i czosnkiem granulowanym.

Krok 2
Umyte mięso osuszyć, naciąć ostrym nożem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem młotkowanym. Przykryć i odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę.

Krok 3
Warzywa włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, włożyć udko z kurczaka, skropić olejem, zawiązać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Krok 4
Piec około 45-50 minut w temperaturze 200°C. Po 30 minutach rozciąć rękaw, aby mięso ładnie się zrumieniło.

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Sól do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • Przyprawa uniwersalna
  • Pieprz
  • Czosnek granulowany