Wątróbka z warzywami

Wątróbka z warzywami

Autor: Niezapominajka

Danie: Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Przygotowanie

Krok 1
Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na łyżce oleju. Następnie przełożyć do garnka, wlać szklankę wody, dodać liść laurowy, przykryć i dusić do miękkości.

Krok 2
Obrane cebule pokroić i zeszklić na maśle i łyżce oleju. Połączyć z półmiękkimi warzywami.

Krok 3
Wątróbkę zamoczyć w mleku na 15-20 minut, osączyć, opłukać, dokładnie oczyścić z błonek. Włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażyć, dodać otarty majeranek.

Krok 4
Połączyć z warzywami, gotować bez przykrycia do odparowania. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Wskazówki

Wątróbkę z warzywami podawać z dodatkiem pieczywa.

Składniki:

  • 60-70 dag wątróbki z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,4 selera
  • 2 łyżki otartego majeranku
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • Mleko Łaciate