Wielkanocna baba

Wielkanocna baba

Autor: Beata Pietrus

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przygotowanie

Krok 1
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Rodzynki sparzyć, odsączyć, obtoczyć w mące. Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodać mąkę, rozczyn, rum i sól, napar z kawy.

Krok 2
Zagnieść ciasto, dodać ciepłe masło,zagnieść jeszcze raz i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać do ciasta rodzynki i skórkę pomarańczową, przykryć ściereczką i znów zostawić do wyrośnięcia.

Krok 3
Formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Przełożyć połowę ciasta, wyłożyć masę kajmakową, przykryć drugą połową i odstawić na pół godziny.Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Udekorować lukrem z cukru pudru i mleka oraz skórką pomarańczową.

Baba

  • 500 dag mąki pszennej,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 szklanka mleka Łaciatego 3,2%,
  • 1 szklanka mocnego naparu kawy ,
  • 350 g masy kajmakowej ,
  • 15 dag cukru,
  • 10 dag rodzynek,
  • 7 żółtek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • kieliszek rumu,
  • szczypta soli,
  • 20 dag masła Łaciatego,
  • 5 dag skórki pomarańczowej,
  • odrobina masła Łaciatego do posmarowania formy,
  • bułka tarta,
  • cukier puder