Wiosenna kolorowa sałatka z papryką i pomidorami

Wiosenna kolorowa sałatka z papryką i pomidorami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Papryka i pomidory idealnie się ze sobą komponują. Są doskonałym źródłem witamin, szczególnie potrzebnych wiosną, kiedy zaczyna się pora przeziębień. Pomidory i papryka nadadzą sałatce słodkiego smaku.

Danie: Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Przygotowanie

Krok 1
Z główki sałaty odrywamy liście i dokładnie płuczemy. Liście rozkładamy na papierowym ręczniku i wycieramy nadmiar wody delikatnie przykładając ręcznik do sałaty.

Krok 2
Pomidory myjemy pod letnią, bieżącą wodą i odkładamy. Pozostałe warzywa czyli ogórka i paprykę także myjemy, po czym odkładamy do wyschnięcia.

Krok 3
Na półmisku rozkładamy suche liście sałaty, na której układamy pokrojone w cząstki pomidory. Ogórka kroimy w plasterki i układamy na sałacie.

Krok 4
Papryki kroimy w poprzek i wydrążamy środek za pomocą noża. Układamy krążki papryki na sałacie. Podajemy.

Wskazówki

Pomidory zwykłe możemy zastąpić innymi np. malinowymi.

Składniki:

  • - 3 pomidory
  • - 2 czerwone papryki podłużne
  • - 1 duży świeży ogórek
  • - 1 główka rzymskiej sałaty