Tartaletki z kurczakiem, pieczarkami i serem

Tartaletki z kurczakiem, pieczarkami i serem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Wytrawne tartaletki z farszem z kurczaka i warzyw to pełnowartościowy posiłek. Oczywiście najlepiej smakują prosto z pieca, kiedy gorący ser się ciągnie, ale sprawdzą się także w opcji na wynos do śniadaniówki lub jako przekąska w podróży.

Danie: Kolacja,

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
W misce połącz mąkę, zimne masło, żółtka, zimną wodę i szczyptę soli. Wyrób składniki na gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Odłóż do lodówki na 30 minut.

Krok 2
Filety z kurczaka dokładnie umyj i oczyść. Pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i pieczarki. Smaż ok. 3 minuty, a następnie dodaj kurczaka. Całość posól. Smaż, aż do zarumienienia kurczaka z obu stron. Zdejmij z patelni i przestudź.

Krok 3
Piekarnik nagrzej do 200⁰C.

Krok 4
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Z ciasta wytnij krążki. Formy do tartaletek wyłóż krążkami ciasta. Dno każdej ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut. Nie wyłączaj piekarnika. Temperaturę zmniejsz do 180°C.

Krok 5
W misce wymieszaj roztrzepane jajka, śmietankę, pieczarki, cebulę, kurczaka i zioła prowansalskie. Posól i popieprz do smaku.

Krok 6
Na podpieczone spody wylej przygotowaną masę. Wierzch każdej tartaletki obsyp tartą mozzarellą.

Krok 8
Wstaw tartaletki do piekarnika. Piecz ok. 20 minut, aż do zarumienienia się mozzarelli. Smacznego!

Spód:

  • 300 g mąki pszennej
  • 130 g masła Łaciate
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta soli

Farsz:

  • 200 g filetów z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 100 g śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 100 g tartego sera mozzarella Mlekpol
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz