Wytrawne tartaletki z farszem z kurczaka i warzyw to pełnowartościowy posiłek. Oczywiście najlepiej smakują prosto z pieca, kiedy gorący ser się ciągnie, ale sprawdzą się także w opcji na wynos do śniadaniówki lub jako przekąska w podróży.
Danie: Kolacja,
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Krok 1
W misce połącz mąkę, zimne masło, żółtka, zimną wodę i szczyptę soli. Wyrób składniki na gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Odłóż do lodówki na 30 minut.
Krok 2
Filety z kurczaka dokładnie umyj i oczyść. Pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i pieczarki. Smaż ok. 3 minuty, a następnie dodaj kurczaka. Całość posól. Smaż, aż do zarumienienia kurczaka z obu stron. Zdejmij z patelni i przestudź.
Krok 3
Piekarnik nagrzej do 200⁰C.
Krok 4
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Z ciasta wytnij krążki. Formy do tartaletek wyłóż krążkami ciasta. Dno każdej ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut. Nie wyłączaj piekarnika. Temperaturę zmniejsz do 180°C.
Krok 5
W misce wymieszaj roztrzepane jajka, śmietankę, pieczarki, cebulę, kurczaka i zioła prowansalskie. Posól i popieprz do smaku.
Krok 6
Na podpieczone spody wylej przygotowaną masę. Wierzch każdej tartaletki obsyp tartą mozzarellą.
Krok 8
Wstaw tartaletki do piekarnika. Piecz ok. 20 minut, aż do zarumienienia się mozzarelli. Smacznego!