Zapiekanka ryżowa z jabłkami

Zapiekanka ryżowa z jabłkami

Autor: Bożena Kujawska

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Ugotowany ryż ostudzić, dodać 1 łyżkę masła i wymieszać.

Krok 2
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać cynamon i wymieszać.Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem.

Krok 3
Tortownicę wysmarować pozostałym masłem, wyłożyć warstwę ryżu, wyrównać,położyć jabłka, przykryć je pozostałem ryżem,a wierzch posmarować śmietaną.

Krok 4
Piekarnik nagrzać do 180 st.C i piec 40 minut.

Zapiekanka

  • 2 woreczki ugotowanego ryżu
  • 5 sztuk jabłek
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 125 ml śmietanki 30% Łaciata
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki masła