Zapiekanka z pieczonych pomidorów

Zapiekanka z pieczonych pomidorów

Autor: najlepszewkuchni.pl

Ser i kropla oliwy z oliwek mogą przemienić zwykłego pomidora w idealną przystawkę. W zestawie z makaronem stworzy sycące danie.

Danie: Obiad,

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 230°C.

Krok 2
Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Pomidory myjemy i kroimy na pół. Ścieramy ser na tarce.

Krok 3
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno makaron oraz połówki pomidora, skierowane nacięciem do góry. Posypujemy całość przyprawami oraz startym serem.

Krok 4
Pieczemy 15 minut.

Wskazówki

Podajemy skropione oliwą z oliwek i posypane świeżym tymiankiem.

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 30 dag makaronu kokardki
  • 30 dag sera żółtego
  • ¼ szklanki świeżo startego parmezanu
  • Świeży tymianek
  • ¼ łyżeczki soli
  • Pieprz czarny
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek