Przepis na pyszną zapiekankę z ryby i ziemniaków. Jest ona bardzo syta i smaczna. W zależności od własnych preferencji możemy wybrać rodzaj i gatunek ryb.
Danie: Obiad,
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego,
Ze śmietanką
Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 180ºC.
Krok 2
Filety z ryby kroimy w większą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i solimy. Odstawiamy na kilkanaście minut. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie do średniej twardości. Rybę gotujemy w bulionie rybnym przez 5 minut.
Krok 3
Śmietankę łączymy ze startym serem mozzarella. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Krok 4
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wrzucamy ziemniaki i posypujemy je czerwoną papryką, układamy kawałki ryby. Całość zalewamy śmietanką z serem.
Krok 5
Pieczemy 40 minut.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.