Zapiekanka z rybą i ziemniakami

Zapiekanka z rybą i ziemniakami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Przepis na pyszną zapiekankę z ryby i ziemniaków. Jest ona bardzo syta i smaczna. W zależności od własnych preferencji możemy wybrać rodzaj i gatunek ryb.

Danie: Obiad,

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 180ºC.

Krok 2
Filety z ryby kroimy w większą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i solimy. Odstawiamy na kilkanaście minut. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie do średniej twardości. Rybę gotujemy w bulionie rybnym przez 5 minut.

Krok 3
Śmietankę łączymy ze startym serem mozzarella. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Krok 4
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wrzucamy ziemniaki i posypujemy je czerwoną papryką, układamy kawałki ryby. Całość zalewamy śmietanką z serem.

Krok 5
Pieczemy 40 minut.

Wskazówki

Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych
  • 600 ml bulionu rybnego
  • 1 kg ziemniaków
  • Sok z cytryny
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%
  • 200 g tartej mozzarelli Mlekpol
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • Sól
  • Pieprz

Dodatkowo:

  • Szczypiorek