Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą i rozmarynem

Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą i rozmarynem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Ziemniaki obierz i zagotuj w osolonej wodzie, przez około 15 minut. Odcedź i ostudź. Pokrój w talarki.

Krok 2
Kiełbasę wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez ok. 5-10 min. Przestudź i pokrój w plasterki.

Krok 3
W garnku rozpuść masło. Dodaj mąkę, zakwas i mleko. Gotuj ciągle mieszając, aż do zgęstnienia i połączenia wszystkich składników.

Krok 4
W osobnej miseczce roztrzep jajka z solą i pieprzem.

Krok 5
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. W naczyniu warstwami układaj naprzemiennie ziemniaki i kiełbasę. Zalej wszystko jajkami i sosem z patelni.

Krok 6
Wierzch posyp tartym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Smacznego!

Składniki:

  • 550 g ziemniaków
  • 350 g białej kiełbasy
  • 2 jajka
  • 100 g tartego sera Gouda Mlekpol
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml mleka Łaciate
  • 100 ml zakwasu na żur
  • świeży rozmaryn
  • sól
  • pieprz