Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze,
Krok 1
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku.
Krok 2
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach.
Krok 3
Ciasto podzielić mniej wiecej na pół, do jednej części dodać 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta.
Krok 4
Jabłka opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
Krok 5
Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlawać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne, kiedy zostanie w misce ⅓ ciemnego ciasto tu wyłożyć jabłka na ciasto w tortownicy i zalać tym ciemnym ciastem.
Krok 6
Piec około 55 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.