Danie: Obiad,
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Krok 1
Jeżyny umyć, osuszyć, wymieszać z 2 łyżeczkami cukru z wanilią i 1 łyżką cukru.
Krok 2
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Połączyć z mąką i mąką ziemniaczaną, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Utoczyć wałki, pokroić na kawałki.
Krok 3
Każdy kawałeczek rozpłaszczyć, ułożyć jeżyny i dokładnie zlepić. Partiami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 12 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, posypać cukrem i cukrem z wanilią.
Krok 4
Śmietanę z cukrem pudrem ubić, wymieszać z pozostałymi jeżynami.