Ziemniaczane knedle z jeżynami

Ziemniaczane knedle z jeżynami

Autor: Śnieżynka

Danie: Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Jeżyny umyć, osuszyć, wymieszać z 2 łyżeczkami cukru z wanilią i 1 łyżką cukru.

Krok 2
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Połączyć z mąką i mąką ziemniaczaną, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Utoczyć wałki, pokroić na kawałki.

Krok 3
Każdy kawałeczek rozpłaszczyć, ułożyć jeżyny i dokładnie zlepić. Partiami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 12 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, posypać cukrem i cukrem z wanilią.

Krok 4
Śmietanę z cukrem pudrem ubić, wymieszać z pozostałymi jeżynami.

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 szkl. jeżyn
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią
  • Sól
  • Śmietana Łaciata 18%
  • Cukier puder