Ziemniaczane placki inaczej

Ziemniaczane placki inaczej

Autor: Śnieżynka

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Żółtka oddzielić od białek.

Krok 2
Masło rozpuścić, ostudzić.

Krok 3
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.

Krok 4
Żółtka połączyć z mlekiem, wsypać przesianą mąkę, dodać płynne masło, dokładnie wymieszać.

Krok 5
Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z wody, połączyć z ciastem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

Krok 6
Łyżką nakładać porcje ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Wskazówki

Placki ziemniczane można podawać z gulaszem, cukrem lub śmietaną.

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka Łaciate
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej