Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Wegetariańskie
Krok 1
Żółtka oddzielić od białek.
Krok 2
Masło rozpuścić, ostudzić.
Krok 3
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Krok 4
Żółtka połączyć z mlekiem, wsypać przesianą mąkę, dodać płynne masło, dokładnie wymieszać.
Krok 5
Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z wody, połączyć z ciastem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Krok 6
Łyżką nakładać porcje ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Placki ziemniczane można podawać z gulaszem, cukrem lub śmietaną.