Zupa chrzanowo-cytrynowa

Zupa chrzanowo-cytrynowa

Autor: najlepszewkuchni.pl

Zupa chrzanowo-cytrynowa najlepiej komponuje się z ziemniakami i kiełbaską. Jest to zupa smaczna i bardzo pożywna. Każdy się nią naje do syta. Jest ponadto łatwa w przygotowaniu.

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Na oleju usmaż posiekaną cebulę, pokrojoną w plastry białą kiełbasę oraz drobno posiekany czosnek.

Krok 2
Składniki z patelni wrzuć do garnka. Następnie wlej do niego bulion i dodaj żeberka. Całość zagotuj.

Krok 3
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotuj przez ok. 30, aż do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie. Zupę skrop sokiem z 2 cytryn i dodaj skórkę otartą z 1 cytryny.

Krok 4 
Do zupy dodaj chrzan. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj śmietankę. Zupę podawaj z ugotowanymi jajkami pokrojonymi na połówki. Przed podaniem zupę posyp majerankiem. Smacznego!

Składniki:

  • 200 g wędzonych żeberek
  • 4 łyżki chrzanu
  • 1,5 l naturalnego bulionu wieprzowego
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 4 ziemniaki
  • 2 białe kiełbasy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sok z 2 cytryn