Zupa fasolowa z papryką i kiełbasą

Zupa fasolowa z papryką i kiełbasą

Autor: najlepszewkuchni.pl

Przepis idealnie łączy smak i aromat papryki i kiełbasy z fasolą – a to wszystko w jednej zupie. Tanie, smaczne, zdrowe i pożywne danie. Posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Danie: Zupy,

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Fasolę zalewamy wodą i pozostawiamy ją na noc. Na drugi dzień wylewamy wodę i dodajemy świeżą. Gotujemy do momentu, aż fasola będzie miękka.

Krok 2
Następnie do fasoli dodajemy pokrojoną w średniej grubości plastry kiełbasę.

Krok 3
Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną drobno cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Składniki z patelni łączymy z fasolą i kiełbasą, dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekany drobno czosnek.

Krok 4
Ketchup mieszamy z mąką i niewielką ilością wody, a następnie dodajemy do zupy. Gotujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Składniki:

  • - 150 g fasoli białej
  • - ½ kg kiełbasy śląskiej
  • - 1 cebula
  • - 2 papryki czerwone
  • - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • - 1 łyżka ketchupu
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 2 łyżki oleju
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu