Zupa kalafiorowa z pomidorami

Zupa kalafiorowa z pomidorami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Zupa kalafiorowa z pomidorami to danie smaczne, zdrowe i jednocześnie proste w przygotowaniu. Kalafior z pomidorem to połączenie, które warto wypróbować.

Danie: Zupy,

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Przygotowanie

Krok 1
Przygotowujemy wywar: kości schabowe dokładnie myjemy i gotujemy w 3 l wody. Otrzymany wywar przecedzamy.

Krok 2
Ziemniaki i marchewkę myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w plastry. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy, aż będą miękkie.

Krok 3
Myjemy kalafior i dzielimy na różyczki. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę średniej wielkości. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pomidory i smażymy je do momentu, aż puszczą sok.

Krok 4
Do garnka z wywarem dodajemy kalafior i pomidory, a następnie mieszamy, przyprawiamy i gotujemy przez 25 minut.

Wskazówki

Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut – dopiero po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę.

Składniki:

  • - 1 kalafior
  • - 1 marchewka
  • - 2 ziemniaki
  • - 5 pomidorów
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 50 g masła
  • - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • - 2 kości schabowe
  • - 3 l wody