Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego,
Krok 1
Z cukinii odetnij górną część, dokładnie wydrąż środek. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki, odstawiając główki na później.
Krok 2
Na patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekany czosnek oraz główki szparagów i smaż na małym ogniu przez 2 -3 minuty. Główki szparagów zdejmij z patelni i odstaw na później. Pokrojony miąższ cukinii przełóż na patelnię i smaż przez kilka minut, następnie dodaj pokrojone szparagi, przykryj pokrywką i duś przez 5 minut.
Krok 3
Zawartość patelni przełóż do garnka, dodaj bulion oraz suszony czosnek niedźwiedzi. Przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut.
Krok 4
Odlej łyżkę gorącej zupy, wymieszaj ją ze śmietaną i wlej całość do zupy. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotową zupę zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 5
Do wydrążonych wcześniej cukinii włóż podsmażone na chrupko główki szparagów, wlej porcję zupy i udekoruj świeżymi kiełkami.Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!