Idealna na jesienną szarugę. Pyszna zupa krem z dyni i słodkich ziemniaków, która sprawia, że buzia sama się uśmiecha. Z tą zupą nie ma mowy o jesiennej chandrze!
Danie: Zupy,
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego,
Ze śmietanką
Krok 1
Dynię kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili drobno kroimy.
Krok 2
Na maśle podsmażamy cebulę z czosnkiem i chili. Dodajemy pokrojoną dynię i słodkie ziemniaki – smażymy ok. 5 minut, po czym przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.
Krok 3
Zupę gotujemy, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i dodajemy sok z limonki. Całość blendujemy (wcześniej wyjmujemy 2-3 łyżki warzyw na talerz) i dodajemy śmietankę.
Krok 4
Podajemy z wyjętymi wcześniej warzywami. Ozdabiamy papryczką chili i np. natką pietruszki.