Zupa krem ze szpinaku i szparagów zielonych

Zupa krem ze szpinaku i szparagów zielonych

Autor: najlepszewkuchni.pl

Zielona bomba witaminowa. Pyszna zupa kremowa na bazie szpinaku i szparagów to propozycja na romantyczną kolację we dwoje.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Skrzydełka z kurczaka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut.

Krok 2
Ze szparagów wycinamy twarde części. Główki odkładamy na bok, a łodyżki kroimy na mniejsze fragmenty. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Krok 3
Do garnka dodajemy łodyżki szparagów, czosnek, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Gotujemy 15 minut, po czym dodajemy szpinak i gotujemy kolejne 5 minut.

Krok 4 
Wyjmujemy skrzydełka, a zupę blendujemy. Dodajemy główki szparagów i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy śmietankę Łaciatą i starty parmezan.

Wskazówki

Do zupy możemy podać pieczywo.

Składniki:

  • - 2 skrzydełka z kurczaka
  • - 300 g szpinaku
  • - 300 g zielonych szparagów
  • - 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 pęczek natki pietruszki
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 50 g parmezanu