Zupa pomidorowa z sosem sojowym

Zupa pomidorowa z sosem sojowym

Autor: najlepszewkuchni.pl

Zupa pomidorowa z sosem sojowym to bezmięsne danie, polecane dla każdego. Smaczne i pożywne – zadowoli wszystkich wielbicieli zup. Jej zaletą jest z pewnością również łatwość wykonania.

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja,

Wegetariańskie

Fit

Przygotowanie

Krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Pomidory obieramy ze skórek i kroimy w ćwiartki.

Krok 2
Pokrojone w ćwiartki pomidory kładziemy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy posiekane drobno cebulę i czosnek. Całość pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika.

Krok 3
Do warzyw dolewamy sos sojowy, ½ l bulionu warzywnego i naczynie żaroodporne umieszczamy ponownie w piekarniku, tym razem na 15 minut.

Krok 4
Po tym czasie dodajemy pozostałą część bulionu i wszystko razem miksujemy. Całość przelewamy do garnka, doprawiamy do smaku, lekko podgrzewamy i przyozdabiamy drobno posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki

Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut – po tym czasie będzie nas łatwiej obrać je ze skórki.

Składniki:

  • - 1 kg pomidorów
  • - 1 cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 3 łyżki oleju
  • - 3 łyżki sosu sojowego
  • - 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 łyżka pieprzu