Danie: Zupy,
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Seler, Soja,
Krok 1
Podzielone na porcje umyte żeberka włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli, wlać około 1,5 l zimnej wody i ugotować. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, odłożyć.
Krok 2
Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
Soczewicę namoczyć na 2 godziny.
Krok 4
Do garnka z rosołem wsypać przygotowane warzywa i osączoną soczewicę. W międzyczasie dodać pokrojoną cebulę i por, gotować do miękkości warzyw.
Krok 5
Mięso oddzielić od kości, podzielić na kawałki, włożyć do zupy.
Krok 6
Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z zupą, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Zupa warzywna z soczewicą i żeberkami to propozycja na bardzo smaczne i sycące, jesienne danie. Polecam.