Zupa warzywna z soczewicą

Zupa warzywna z soczewicą

Autor: Śnieżynka

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler, Soja,

Przygotowanie

Krok 1
Podzielone na porcje umyte żeberka włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli, wlać około 1,5 l zimnej wody i ugotować. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, odłożyć.

Krok 2
Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Krok 3
Soczewicę namoczyć na 2 godziny.

Krok 4
Do garnka z rosołem wsypać przygotowane warzywa i osączoną soczewicę. W międzyczasie dodać pokrojoną cebulę i por, gotować do miękkości warzyw.

Krok 5
Mięso oddzielić od kości, podzielić na kawałki, włożyć do zupy.

Krok 6
Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z zupą, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki

Zupa warzywna z soczewicą i żeberkami to propozycja na bardzo smaczne i sycące, jesienne danie. Polecam.

Składniki:

  • 30 dag żeberek wieprzowych
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • ½ pietruszki
  • ½ małego selera
  • ⅓ szkl. soczewicy zielonej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Posiekana natka pietruszki