Zupa z pieczonej dyni oraz marchewki podawana z pestkami dyni i śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 500 g marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki
  • 400 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w ćwiartki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • ok 1,5 litra wywaru warzywnego lub drobiowego
  • sól, pieprz
  • 1/3 szklanki śmietanki UHT Łaciata 18%
  • posiekana natka pietruszki
  • pestki dyni
  • kurkuma

Przygotowanie

Krok 1

Dynię, marchew, ziemniaki oraz cebulę ułóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 25-30 minut (warzywa powinny być miękkie i rumiane po brzegach).



Krok 2

Upieczone warzywa przełóż do garnka i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-10 min. Odstaw i ostudź. Zmiksuj na puree przy pomocy blendera i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Połącz ze śmietanką i podgrzej.



Krok 3

Podawaj z odrobiną śmietanki, pestkami dyni, posiekaną natką pietruszki, oprószone pieprzem oraz kurkumą.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.