Zupa ziemniaczana z boczkiem

Zupa ziemniaczana z boczkiem

Autor: Ania321

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Mięso dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotujemy 30 minut.

Krok 2
Następnie dodajemy obraną pietruszkę i marchewkę w całości. Gotujemy 15 minut.

Krok 3
Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy.

Krok 4
Dodajemy również majeranek i gałkę, gotujemy 20 minut.

Krok 5
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek, a gdy wytopi się trochę tłuszczu wrzucamy cebulę i smażymy razem kilka minut.

Krok 6
Wrzucamy boczek i cebulę do zupy. Na tłuszcz, który został na patelni, wrzucamy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 200 gram żeberek wieprzowych
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 gram boczku wędzonego
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • Kilkanaście szt. ziela angielskiego
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka mąki pszennej