Żurek mocno czosnkowy

Żurek mocno czosnkowy

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pyszny żurek mocno czosnkowy to niezwykle smaczna zupa, która powinna jak najczęściej gościć na naszym stole. Smaczna, zdrowa, polecana na zwykły, domowy obiad, a także na ważne uroczystości.

Danie: Zupy,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Marchewkę razem z pietruszką obieramy i kroimy na bardzo drobne kawałki. Następnie umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy przez ok. 15 minut.

Krok 2
Kiełbasę śląską kroimy w plastry. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, następnie razem z kiełbasą wrzucamy do zupy. Gotujemy.

Krok 3
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do zupy i gotujemy do czasu, aż będą miękkie. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek.

Krok 4 
Na koniec do zupy dodajemy zakwas oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy przez 15 minut. Żurek dekorujemy posiekanym drobno koperkiem.

Składniki:

  • - 2 l wody
  • - 3 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 5 ziemniaków
  • - 150 g boczku parzonego wędzonego
  • - 3 kiełbasy śląskie
  • - 1 cebula
  • - 7 ząbków czosnku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka majeranku
  • - 1 pęczek kopru
  • - 0,5 l zakwasu na żurek