Kurczak nadziewany szpinakiem i mozzarellą

Kurczak nadziewany szpinakiem i mozzarellą

Autor: najlepszewkuchni.pl

Wprowadź do swojej kuchni nowe smaki i spróbuj naszego znakomitego kurczaka nadziewanego mozzarellą i szpinakiem. Będzie doskonale smakował w dodatku z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Piekarnik nagrzej do 220°C.

Krok 2
Piersi z kurczaka umyj i osusz. Używając ostrego noża wytnij w nich głębokie nacięcia.

Krok 3
Szpinak zblanszuj na patelni, na średnim ogniu, razem z bazylią, czosnkiem, pietruszką, oregano, solą i pieprzem. Dodaj śmietankę i część tartego sera Jantar, ciągle mieszając. Zestaw z ognia i ostudź.

Krok 4
Kurczaka nadziej mozzarellą i mieszanką szpinaku. Na wierzchu dopraw kurczaka solą i pieprzem.

Krok 5
Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej cienką warstwę oliwy. Smaż na niej kurczaka, aż będzie złocisty, po ok. 4 minuty na każdej stronie.

Krok 6
Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 20 minut. Po wyjęciu możesz udekorować danie natką pietruszki oraz bazylią. Podawaj na ciepło z ulubionym dodatkiem oraz sosem. Smacznego!

Składniki:

  • 4 duże piersi z kurczaka
  • 150 g tartej mozzarelli Mlekpol
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 szklanki tartego sera Jantar
  • 300 g szpinaku
  • 200 ml śmietanki Łaciata 30% pasteryzowana
  • 1/4 szklanki cienko pokrojonej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz