Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki na boczki można podawać same, jako dodatek do mięs lub dań głównych. Wspaniała alternatywa dla tradycyjnych gotowanych ziemniaków.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag boczku w plastrach
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • przyprawa do ziemniaków
  • świeża natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.



Krok 2

Ziemniaki myjemy, kroimy na połowę. Obsypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą z oliwek.



Krok 3

Na dnie naczynia do pieczenia, układamy plastry boczki. Dodajemy ziemniaki.



Krok 4

Pieczemy 40 minut. Podczas pieczenia ziemniaki przewracamy łopatką co 15 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.



Wskazówki

Podajemy gorące, posypane natka pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.