Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki na boczki można podawać same, jako dodatek do mięs lub dań głównych. Wspaniała alternatywa dla tradycyjnych gotowanych ziemniaków.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag boczku w plastrach
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • przyprawa do ziemniaków
  • świeża natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.



Krok 2

Ziemniaki myjemy, kroimy na połowę. Obsypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą z oliwek.



Krok 3

Na dnie naczynia do pieczenia, układamy plastry boczki. Dodajemy ziemniaki.



Krok 4

Pieczemy 40 minut. Podczas pieczenia ziemniaki przewracamy łopatką co 15 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.



Wskazówki

Podajemy gorące, posypane natka pietruszki.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.