Siekane zrazy wołowe w sosie śmietanowym

Siekane zrazy wołowe w sosie śmietanowym

Autor: najlepszewkuchni.pl

Mięciutkie mięso wołowe z delikatnym, idealnie gładkim sosem śmietankowym. Przepięknie pachnie natką pietruszki. Doskonały wybór na domowy, rodzinny posiłek. Wolisz tradycyjne zawijane zrazy? Co powiesz na zrazy wołowe z musztardą?

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Mięso płuczemy, dokładnie osuszamy, a następnie siekamy na bardzo drobne kawałki.

Krok 2
Bułkę nasączamy mlekiem, aż stanie się miękka. Odsączamy nadmiar mleka, bułkę dodajemy do mięsa razem z żółtkiem jajka i 1 łyżką masła. Białko ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do mięsa. Cebulę obieramy i drobno kroimy – dodajemy do zrazów. Całość dokładnie (ale delikatnie, by piana z białek nie opadła) mieszamy.

Krok 3
Formujemy kotlety i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy przygotowane kotlety na wolnym ogniu.

Krok 4
Śmietanę mieszamy z ½ łyżki mąki. Dodajemy na patelnię do mięsa i dusimy całość jeszcze ok. 10 minut. Siekamy natkę pietruszki, dodajemy do sosu, mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Podajemy np. z natką pietruszki i pomidorkiem koktajlowym.

Składniki

  • - 500 g zrazów wołowych
  • - 1 bułka
  • - ½ szklanki mleka Łaciate
  • - 1 jajko (białko i żółtko osobno)
  • - 1 cebula
  • - 1 łyżka masła Łaciate
  • - 150 g śmietany Mazurski Smak 12%
  • - 4 łyżki mąki
  • - 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • - pęczek posiekanej natki pietruszki
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 1 pomidor koktajlowy